Kymen Vesi tiedottaa

Keskiviikko 24.2.2016 - jw


Kymen Veden tiedote vedenlaadusta Väliväylän vhosk Tirva-Kannuskoski-Rämälä jäsenille.
24.2.2016

Kaipiaisten Väliväylän osuuskunnan verkostossa havaittu torjunta-aineita – talousvettä voi käyttää normaalisti

Kymen Vesi Oy:n jakaman talousveden laatua tarkkaillaan jatkuvasti. Myös torjunta-aineet kuuluvat tarkkailun piiriin. Talousveden lisäksi vesiyhtiö tarkkailee säännöllisesti talousveden valmistukseen käytettävän raakaveden laatua.

Kaipiaisten taajamaan johdettava talousvesi on peräisin kahdelta Kaipiaisissa sijaitsevalta pohjavedenottamolta, niin sanotuilta vanhalta ja uudelta vedenottamolta.
Kaipiaisten verkostovedestä ja vanhan ottamon raakavedestä löytyi 2010 vuoden syyskuussa otetuista näytteistä pieniä määriä rikkakasvien torjuntaan käytettyjä atratsiini- ja heksatsinoni -nimisiä torjunta-aineita, joiden pitoisuudet ylittivät lievästi yksittäisille torjunta-aineille sallitun enimmäispitoisuuden. Uudelta vedenottamolta samaan aikaan otetussa näytteessä oli kyseisten aineiden pitoisuudet selvästi alle sallitun. Välittömästi tulosten valmistuttua vesilaitos muutti pumppauksen vedenottamoilta siten, että mahdollisimman suuri osa verkostoon pumpattavasta vedestä on nyt peräisin uudelta vedenottamolta. Vanhalta vedenottamolta pumpataan vettä verkostoon ainoastaan silloin, kun vesi uhkaa loppua. Kaipaisten verkostoon menevä vesi on sekoitus uuden ja vanhan ottamon vettä. Satunnaisesti saattaa syntyä tilanne, jossa vanhalta ottamolta menee vesi suoraan osuuskunnan verkostoon ilman, että se ehtii sekoittua uudelta ottamolta tulevan veden kanssa. Kyseisiä tilanteita on vain muutama kappale kuukaudessa ilta-yöaikaan. Tällöin torjunta-ainepitoisuus osuuskunnan verkostossa ylittää lievästi talousvesiasetuksen salliman enimmäismäärän.
Pumppausjärjestelyillä Kaipiaisten verkoston vesi on saatu pysymään talousvesiasetuksen (1352/2015) mukaisena.

Tammikuussa 27.1.2016 Väliväylän osuuskunnan alueelta otettiin ylimääräinen käyttötarkkailunäyte, jonka atratsiini pitoisuus ylitti hieman sallitun luparajan. Ylitys ei ole terveydelle haitallinen ja talousvettä voi käyttää normaalisti.
Kymen Vesi Oy on pilot-laitteistolla todennut kalvosuodatuslaitteiston toimivaksi torjuntaaineiden poistoon ja on tilaamassa vanhalle vedenottamolle mitoituksen mukaista laitteistoa, joka poistaa torjunta-aineet talousvedestä luparajojen mukaisiksi. Laitteiston arvioitu käyttöönotto aika on viikolla 15. Laitteiston käyttöönoton jälkeen vedenottamoiden pumppaussuhteet muutetaan tasaisiksi.

Kymen Vesi Oy tarjoaa Väliväylän osuuskuntalaisille mahdollisuutta hakea maksutta talousvesiasetuksen (1352/2015) mukaista vettä Kaipiaisten urheilukentän läheltä Kesärannantien ja Kajastuksentien risteyksestä.  Vedenjakelu on käytössä 1.3.2016 alkaen.
Asiasta tiedotetaan myös Kymen Vesi Oy:n kotisivuilla: www.kymenvesi.fi/ajankohtaista

Lisätietoja:
Tuotantopäällikkö Ympäristöterveyspäällikkö Maija Renkonen Taru Pyötsiä Kymen Vesi Oy Kouvolan kaupunki/Ympäristöpalvelut p. 040 635 2754 p. 020 615 7914